Anasayfa » Kare Kodlu Çek » Kare Kodlu Çek nedir? Nasıl kullanılır?

Kare Kodlu Çek nedir? Nasıl kullanılır?

Kare Kodlu Çek sistemi ile Türkiye’de her yıl artarak devam eden karşılıksız çek oranları aşağıya çekilmesi hedeflenmektedir. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) birlikte yürüttüğü proje olan Kare Kodlu Çek kullanmak isteyen herkesin cebine ücretsiz olarak girebiliyor.

Kare Kodlu çek projesi ile hayatımız iki şekilde yürümeye başlayacak.

Kare Kodlu Çek karnesi nasıl talep edilir?

Bu tip çeki talep edebilmek için önce mutlaka Findeks üyesi olmanız gerekir. Findeks üyesi nasıl olunur? yazımızda üye olabilmenin ayrıntısını bulabilirsiniz. Findeks üyeliğiniz kabul edildikten sonra, Bankanız sizden bir bilgi paylaşım (muvafakatname) almaktadır. Alınan imzadan sonra sonra kare kodlu çek talebi yapar ve size teslim eder. Bugün itibariyle kare kodlu çek almanın ilâve bir ücreti yoktur.

Kare Kodlu Çek sorgulaması nasıl yapılır?

Kare kodlu çekin diğer çek yapraklarından farkı, yaprağın ortasında bulunan kare kodudur. Sattığınız mal/hizmet karşılığında almış olduğunuz çekte böyle bir kare kod varsa çeke ait sorgulamayı yapabilirsiniz. Öncelikle akıllı telefonunuz ile Findeks uygulamasını indiriyoruz. Kare Kodlu Çek arayüzüne girdiğimizde, çeklerin üzerinde basılı olan kare kodu okutuyoruz. Sonrasında çek sahibinin geçmiş çeklerindeki ödeme performansı, çek ödeme tutarları, daha önce bir çeki yazılmışsa yazılan çekinin tutarı ve tarihi kısacası çek performansını gösteren birçok bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

Findeks Kare Kodlu Çek raporu Findeks’e ait internet sitesi üzerinden alınabilmektedir. Çek sorgulaması yapan kişiye daha önceki çeklerinin ödeme alışkanlığı hakkında bilgi verir. Bu raporda keşide edilen çeklerin tutarları, toplam çek durumu, çek bilgileri özeti, ileri vadeli çek bilgileri, çek hesabı olan bankalar, arkası yazılan çekler ve açık çek bilgileri hakkında bilgi verir.

Günümüzde bütün çek karneleri artık karekodlu olarak gelmektedir. Findeks hizmeti olan karekodun okutulup, karşı tarafın tüm çek risk bilgilerine erişmek de ticaret açısından oldukça değerli hale geldi. Özellikle bozulan ekonomi ve ticaretin hâli göz önüne alındığında ticari ilişki içine gireceğimiz firmanın/kişinin bu tip bilgilerini edinmek alacağın tahsilatı açısından da belirleyici bir rol oynamaktadır.

Findeks Kare Kodlu Çek ücreti ne kadar?

4 TL + KDV olup, Findeks sitesi üzerinden satın alınabilmektedir. Ayrıca Findeks toptan sorgulamaya yönelik paket satışları da yapmaktadır.

Hakkında Banka Notu

2007'den bu yana Bankacılık yapıyorum. Gişe Asistanlığı, Ticari MHT (müşteri hizmet temsilcisi), Tarım Bankacılığı Portföy Yöneticiliği, Kobi Portföy Yöneticisi, Nakit Yönetimi Bölge Satış Temsilciliği ve OBİ Bankacılığı Bölge Satış Yönetmenliği ünvanlarında çalıştım. 2017 yılından bu yana Şube Müdürlüğü yapıyorum. Her pozisyonda çalışmanın, şubeyi ve Bölge Müdürlüğü'nden bakmanın kattığı değerle #KrediNotu, #BankaNotu, #Bankacılık, #Kredi ve #KrediKartı gibi bankacılığın ana ürünleri yanında her şeye değinmeye çalışıyor, sorulan sorulara çözüm(ler) üretiyorum.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Her türlü bankacılık, finans, kredi notu ve kredi bilgisi sorunuzu yönlendirebilirsiniz.[ Soru - Cevap ]
+