Anasayfa » Krediler » 2016 Yılında Konut Kredisi Faizleri Düşer mi?

2016 Yılında Konut Kredisi Faizleri Düşer mi?

2016 yılı banka kredi faizleri, konut kredisi faizleri veya taşıt kredisi faizleri hakkında bilgi vermek için 2015 yılını mutlaka değerlendiriyor olmamız lazım. İnternet üzerinde birçok kaynakta faiz oranlarının ne olduğu hakkında bilgi bulabilirsiniz. Hatta an itibariyle birçok web sitesinde anlık faiz oranlarını karşılaştıran birçok sistem mevcut.

6 Aralık 2015 tarihi ile konut kredisi faizleri tarafında bilgi vermek gerekirse, 120 ay vadede, ortalama 100.000 TL tutar için Denizbank 1.18%, Garanti Bankası 1.14%, Yapı Kredi Bankası 1.17%, Finansbank 1.13%, Vakıfbank 1.15%, Ziraat Bankası 1.16% faiz oranı ile kredilerini satmaktadır. Ortalaması alındığında 1.15% bandıyla tüm bankaların kredi verdiği görülmektedir.

Konut kredilerinin dosya masrafları, konut kredisi ekspertiz masrafı ve konut kredisine hayat sigortası durumu son yıllardaki BDDK kararı ve kanun koyucunun getirmiş olduğu düzenlemelerle standarta bağlanmış durumda. Daha önce alınmış fazla dosya masrafı gibi birçok masrafa da kredi çekenlerin bankalara dava açıp, geri istediği görülmektedir.

Konut kredisinin masrafları nedir?

Yani hangi bankadan çekerseniz çekin, ekspertiz masrafını eksper işlemini  yapan firmanın fatura ettiği tutarın üzerinde bir tutarı artık bankalar alamıyoruz. Dosya masrafı binde 5 sabit. Hayat sigortası ise zorunlu değil.

Durum böyle olunca faiz oranı kredinin maliyetini belirlemede oldukça önemli. Bir de çekilen tutarın yüksek olduğu ve vadelerin genel itibariyle uzun olduğu göz önüne alındığında çekilen kredi tutarının geri dönüş tutarını belirleyen en önemli faktör faiz oranıdır.

2015 yılının başında 1% faiz oranı olan konut kredileri yapılan seçimler, özellikle ilk seçimde nihai bir sonucun çıkmaması, Suriye ve Irak tarafındaki savaş gibi önemli etkenlerden dolayı bugünlerde 1.15%’lere çıkmıştır.

2016 yılının başında faiz oranlarında genel itibariyle düşme bekleniyor. Ancak yılın sonuna doğru yaşamış olduğumuz Rusya krizi (uçağın düşürülmesi, Cumhurbaşkanının açıklamaları, siyasi istikrarın tam olarak sağlanamaması) özellikle 2016 ilk çeyreğinde düşüş olmayacağı yönünde izlenim bırakmaktadır.

Geçmiş tarihlerde yazdığımız bu makaleden sonra 2020 yılında konut kredisi faizleri ne olacak diye bakabiliriz. Tuhaf bir 2019 yılı geçirdik. Ekonominin tavan yaptığı, enflasyonun son birkaç on yılın zirvesini yaşadığı, buna benzer faiz oranlarının ve döviz kurlarının yeni rekorlar kırdığı bir dönem. Türkiye’nin dış borcu ve bu borcu ödeme kapasitesini düşündüğünüzde durum her ne kadar iç açıcı olmasa da 2020 yılı konut kredisi faiz oranları 2019 yılına nazaran daha düşük olacağını tahmin ediyoruz. Bunun için konut kredisi almak isteyen kişilerin beklemesinin en doğru karar olacağını kanaatindeyim.

Eğer bir ev almayı düşünüyor ve konut kredisi faizleri ev alma kararında önemli bir etken ise kararınızı 2016 yılının ortalarına doğru vermeniz gerekebilir. 2016 Konut Kredisi Faizleri düşecek ama bu düşüş Haziran ayına doğru gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Hakkında Banka Notu

2007'den bu yana Bankacılık yapıyorum. Gişe Asistanlığı, Ticari MHT (müşteri hizmet temsilcisi), Tarım Bankacılığı Portföy Yöneticiliği, Kobi Portföy Yöneticisi, Nakit Yönetimi Bölge Satış Temsilciliği ve OBİ Bankacılığı Bölge Satış Yönetmenliği ünvanlarında çalıştım. 2017 yılından bu yana Şube Müdürlüğü yapıyorum. Her pozisyonda çalışmanın, şubeyi ve Bölge Müdürlüğü'nden bakmanın kattığı değerle #KrediNotu, #BankaNotu, #Bankacılık, #Kredi ve #KrediKartı gibi bankacılığın ana ürünleri yanında her şeye değinmeye çalışıyor, sorulan sorulara çözüm(ler) üretiyorum.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Her türlü bankacılık, finans, kredi notu ve kredi bilgisi sorunuzu yönlendirebilirsiniz.[ Soru - Cevap ]
+