Korona Çin’de başladı ve adım adım dünyaya nasıl yayıldığına tanık oluyoruz. Aktif vaka sayıları gün geçtikçe artıyor, paralel olarak da ölüm sayıları hızla artış gösteriyor. İtalya’daki korona vakaları, İran’daki korona vakalarının rakamları haber olarak sosyal medya ve haber ajanslarına düştükçe tedirgin olmamak mümkün değil.
Kısaca özetlemek ve bilgi vermek gerekirse 16 Mart itibariyle korona virüsü aktif vakalar ve ölüm sayıları şu şekildedir :
Korona virüsünün ekonomik etkileri ne olacak tarafına değinmek ve özellikle korona virüsü banka kredilerini etkiler mi kısmına açıklık getirecek birkaç yorumumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Yakın zamanda yaşadığımız bu duruma benzer herhangi bir şey yaşanmadığı için benzeştirmek veya özelleştirmek mümkün değil.
Konuya iki açıdan yaklaşabiliriz.
- Dünyadaki örnekleri neler olacak? Yurt dışındaki bankalar korona virüsünden dolayı Bankalar kredi borçlarını erteleyecek mi? Zor duruma düşen işletmeler için hangi devletler, hangi şartlar altında ne tip yardımlar dağıtacak?
- Ülkemizde geçmiş tarihlerde yaşanan olağan üstü hallerde Bankalarımız ne yaptı?
Korona Virüsü ve BDDK Açıklama
17 Mart 2020 tarihi itibariyle BDDK tüm Bankaları bağlayıcı olan kararını açıkladı. Ardından Ekonomi Bakanlığının yardım/destek paketinin ne olacağını da bekliyoruz. Bugün itibariyle korona virüsü nedeniyle kredilerim takibe gidecek mi veya korona virüsü ile banka kredileri ne olacak sorusuna şu yanıtı verebiliyoruz. Daha önce kanuni takibe gitme gün sınırı 90 ile sınırlıydı. Geçmiş yazılarımızdan da hatırlayacaksınız.. Özellikle bireysel nitelikli kredilerde Bankalar takibe herhangi bir günde takibe geçme işlemini başlatamıyor ve 90 günlük yasal sınırı beklemek zorunda kalıyordu. Dün alınan BDDK kararı gereği 90 günlük yasal sınır 180 güne çıkarıldı. Bankaların uyguladığı 90 gün esneklikteki tüm geçerlilik 180 gün sınırına çekildi. Artık 180 gün geçmeden herhangi bir takip işlemi başlanılmayacak pozisyonuna getirildi. Bu kural seti yılın sonuna kadar uygulanacak.
Korona Virüsü nedeniyle Ekonomik Durgunluk
Bugün açıklanan haberlere göre korona virüsünden dolayı yaşanacak ekonomik durgunluğu önlemek amaçlı birkaç ülke bir takım haberler verdi. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz. Hollanda: Zor durumdaki işletmeler için 100 milyar €’luk paket açıkladı. Almanya: Zor durumdaki işletmeler için 550 milyar €’luk paket açıkladı. ABD: Zor durumdaki işletmeler için 700 milyar $’lık paket açıkladı. Ülkemizde Ekonomi ve Maliye Bakanlığının sıkı bir çalışma yaptığını ve yakın zamanda detayları ile paylaşacağını haberlerden okuyoruz.
Korona Virüsü Nedeniyle Banka Ödemeleri Ne olacak
Diğer taraftan geçmiş tarihte yaşanan olağan üstü vakalarda Bankalarımızın ne yaptığını da hatırlayalım. Örneğin Soma’da yaşanan maden faciasında birçok borçlunun borcunun ötelendiği, yeniden yeni bir ödeme planına bağlandığı ve ödenecek şekilde yeni bir ödeme planı sunulduğunu biliyoruz.
Zirai krediler için de o dönemin kurak geçtiği, verimin olmadığı veya olağan üstü bir durum yaşanması halinde (sel, vurgun vb.) kredilerin ötelendiğini ve duruma özgü yeni bir ödeme planı yapıldığına birçok kez şahit olduk.
Korona virüsüyle birlikte bugün ilgili Bakanlıklar karar aldı. Örneğin eğlence mekanları geçici bir süre ile durduruldu. Ayrıca toplu olarak gidilen birçok mekanla ilgili “gitmeyin, dikkatli olun” uyarıları doğrultusunda müşteri adetlerinde azalış ve haliyle cirolarında ciddi daralmalar olacak. İşletmenin faaliyetini, gelir yapısını doğrudan etkileyecek bu kararların sonucu olarak firmanın nakit akışının bozulması gündeme gelecektir. Nihayetinde gelir yapısı bozulabilir ama giderlerin bir kısmı sabittir. Örneğin kira, Elektirik, personel, kredi ödemeleri vb. Çok basit temelleri olan bu bilgiler doğrultusunda ülkemizde faaliyet gösteren Bankaların ve ilgili Bakanlıkların bir takım önlemler almasını bekliyoruz. An itibariyle kesinleşen bir şey yok ama işletmelerin, kişilerin sicillerinin bozulmaması ve bir şekilde yeni bir ödeme planına bağlanması yönünde kararlar alınacağını ön görüyorum.
Hiçbir şeyin olmaması ve olağanüstü halin atlatılması halinde ne yapılabileceği, yapılandırma kredileri veya modifikasyon kredileri nasıl olmalı veya nasıl kullanılmalı kısmında ayrıca detaylı bir bilgi veriyor olacağız.