Anasayfa » Banka Kredi Notu » E Devlet Üzerinden Kredi Notu Öğrenme ve Risk Raporu Almak

E Devlet Üzerinden Kredi Notu Öğrenme ve Risk Raporu Almak

E devlet risk raporu almak artık oldukça kolay ve kullanışlı. Findeks üzerinden kredi notu nasl öğrenebilirim sorusuna birçok görsel, video ve yazılı anlatımla bilgilendirmeye çalıştıktan sonra alınan yeni bir karar ile kredi notunu öğrenmek artık çok daha kolay. En güzel haber de ücretsiz olması. Gelen yorum ve sorulara baktığımızda, Google aramaları da bunu destekliyor, insanımızın en çok merak ettiği şeylerden biri de ücretsiz kredi notu sorgulama veya ücretsiz kredi notu öğrenme.

Bugün test etme şansım oldu. Sistem çalışıyor. Birçok bilgiyi banka banka görüyor, yorum getirebiliyor, eğer verilen çıktıyı doğru yorumlayabilme şansınız da olursa kredi notu nasıl artar tarafında da yol gösteren bir belge haline geliyor diyebiliriz.

E-Devlet üzerinden kredi notunu nasıl öğrenebilirim?

Öncelikle turkiye.gov.tr adresine giriş yapıyoruz. Bunun için PTT üzerinden şifre alabilir veya birçok Bankanın e-devlet ortaklığı nedeniyle internet bankacılıkları üzerinden de giriş yapabilirsiniz. E-Devlet’e bağlandıktan sonra sağ üst tarafta bulunan arama kutusuna “Risk” yazmanız yeterli. Çıkan sonuçlar içinden “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” bölümünü seçip ilgili bölüme yönleneceğiz.

e-devlet-kredi-notu-ogrenme---risk-merkezine-giris

Bu bölümde “Başvuru Oluştur” tuşuyla devam etmeliyiz. Size Çek Raporu mu Banka Raporu mu almak istediğinize dair bir soru soruyor. İkisi arasındaki farkı şöyle özetleyebiliriz. Risk raporu Bankalarda bulunan limit ve risklerinizin detayını gösterir. Çek raporuysa bu zamana kadar ödediğiniz, önümüzdeki 12 ay içinde ödenecek olan tüm çek performansını görebileceğiniz rapordur. Kredi notumuzu veya kredi performansımızı görmek istediğimizi için risk raporu başvurusu yapacağız. Başvuru yaptıktan sonra turkiye.gov.tr ‘de kayıtlı olan cep telefonumuza oluşturulacak olan risk raporunun güvenlik şifresi gelecektir.

e-devlet-kredi-notu-ogrenme---sms

Bu aşamada risk raporunuzun başvurusunu yapmış oluyoruz. Artık başvurusunu yapmış olduğumuz ve hazırlanan risk raporlarını görünleme tarafı kaldı.

E Devlet Risk Raporu nasıl alabilirim?

Cep telefonunuza gelen şifreyi kullanabileceğiniz alan ve oluşturulan başvurunun çıktısını alabileceğiniz yer için yine E-Devlet üzerinde Risk Merkezi Raporu Başvurusu bölümünde olmalıyız. Burada aşağıdaki ekran örneğinde olduğu gibi bir ekran görüntüsüyle karşılaşacaksınız.

e-devlet-kredi-notu-ogrenme---goruntuleme

Raporu Görüntüle adımın tuşladıktan sonra e-devlet sitesi sizi Türkiye Bankalar Birliği’ne ait Risk Merkezi web sitesine yönlendirecektir. Bu adımda cep telefonunuza gelen şifreyi girebileceğiniz bir bölüm var.

e-devlet-kredi-notu-ogrenme---giris

Rapor şifresi cep telefonunuza gelen şifredir. Bunu ilgili bölüme yazıp, hemen alt taraftaki doğrulama kodunu da ilgili alana yazdıktan sonra “rapor görüntüle” adımına tıklamanız yeterli olacaktır. Artık Findeks üzerinden parayla satın aldığınız raporu ücretsiz alabilirsiniz. Üstelik bunu her ay 1 defa ücretsiz olarak yapabileceğiz. Bu şekilde limit ve risklerinizi daha düzenli takip edebilirsiniz.

E devlet kredi risk raporunda hangi bilgiler var?

Gelen raporda son 2 döneme ait Banka ve şube bazında limit ve risk bilgileriniz yer alıyor.  Ayrıca bu Bankalarda bulunan risklerinizin vadelerini de görebiliyoruz. Burada bakılacak en önemli detay ise faiz tahakkuk ve komisyon sütunudur. Eğer o kredi satırına ait herhangi bir gecikmeniz varsa bu başlık altında göreceğiz.

Bir önceki ayın bulunma sebebi de aslında bu kredilerin bir önceki ayda gecikmeli gidip gitmediğini teyit etmemiz için. Biliyoruz ki aynı kredi 2 ay üst üste gecikmeyle gidiyorsa kredi notunuz daha da aşağıya düşecektir.

Kredi raporunun en altında DONUK ALACAK NİTELİĞİNDEKİ KREDİ VE DİĞER ALACAKLAR(*) başlığı var. Eğer herhangi bir kredi riskiniz takibe gitmiş ve/veya herhangi bir şekilde sorunlu krediye dönüşmüşse bunu da buradan görebileceğiz.

Yine tarafımıza gelen sorulardan birisi de “kırmızı kalem yedim ama hangi banka bunu yapmış bilmiyorum” tarzında gelen sorulardı. Aslında hangi bankanın sizi sorunlu kredide takip ettiğini de bu bölümden ücretsiz olarak öğrenebileceğiz.

Tabi ki bu bilgileri edinmeniz kredi notu nasıl artar tarafındaki sorunuzu net şekilde yanıtlamayacak. Ancak büyük ölçüde yardımcı olacak. Çünkü “teşhis yoksa tedavi de yok!” Bir tedavi yapıyorsanız da aldığınız sonuç şans eseridir.

turkiye.gov.tr üzerinden risk raporu almak veya e-devlet kredi notu nasıl artar gibi benzer sorularınızın tamamını bu başlık altından sorabilirsiniz.

Hakkında Banka Notu

2007'den bu yana Bankacılık yapıyorum. Gişe Asistanlığı, Ticari MHT (müşteri hizmet temsilcisi), Tarım Bankacılığı Portföy Yöneticiliği, Kobi Portföy Yöneticisi, Nakit Yönetimi Bölge Satış Temsilciliği ve OBİ Bankacılığı Bölge Satış Yönetmenliği ünvanlarında çalıştım. 2017 yılından bu yana Şube Müdürlüğü yapıyorum. Her pozisyonda çalışmanın, şubeyi ve Bölge Müdürlüğü'nden bakmanın kattığı değerle #KrediNotu, #BankaNotu, #Bankacılık, #Kredi ve #KrediKartı gibi bankacılığın ana ürünleri yanında her şeye değinmeye çalışıyor, sorulan sorulara çözüm(ler) üretiyorum.

2 yorum

  1. Ben bütün işlemleri yaptım ama görüntüleyemiyorum sorun nedir acaba

    • Sonay Bey,

      Atladığınız bir yer olmalı mutlaka.
      Her gun hem müşterilerimize hem yakınlarımıza ilgili raporu birçok defa aldırıyoruz.
      Çok kullanışlı ve çok anlaşılır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Her türlü bankacılık, finans, kredi notu ve kredi bilgisi sorunuzu yönlendirebilirsiniz.[ Soru - Cevap ]
+