Anasayfa » KOSGEB » KOSGEB Hibeleri Destekleri ve Teşvikleri Nelerdir

KOSGEB Hibeleri Destekleri ve Teşvikleri Nelerdir

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdare Başkanlığı (KOSGEB) ‘nın aktif olarak 8 ayrı destekleme programı mevcuttur.

KOSGEB Kobi Proje Destek Programları

1- Tematik Proje Destek Programı

Projeye ait sabit bir üst limit yoktur. Proje teklif çağrısı yayınlar ve bu çağrıda üst limit belirlenir. Tematik alanlarda bölgesel ve sektörel ihtiyaçların karşılanması amaçlanır. Hizmet alım giderleri, personel ve seyahat giderleri, makine-ekipman-yazılım ve donanım alımı, sarf malzemesi giderleri, genel idari giderler bu program kapsamında karşılanan giderlerdir.

2- İşBirliği GüçBirliği Destek Programı

Toplam 1.000.000 TL üst limiti mevcuttur. Bu limitin 300.000 TL’si geri ödemesizdir. 700.000 TL’si geri ödemelidir. OBİ’lerin işbirliği-güçbirliği anlayışıyla bir araya gelerek; ortak tedarik, ortak tasarım, ortak pazarlama, ortak laboratuar, ortak imalat, ortak hizmet sunumu ve benzeri konular ile Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji alanlarında hazırlayacakları ortak imalata yönelik işbirliği-güçbirliği projelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

3- Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

Bu programın amacı, bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip küçük ve orta ölçekli işletmeler ile girişimcilerin geliştirilmesi, yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve/veya hizmet üretilmesi ve ticarileştirilmesi için araştırma, geliştirme, inovasyon ve endüstriyel uygulama projelerinin desteklenmesidir.

4- Genel Destek Programı

10.000 TL ve 30.000 TL arasında değişen destek limiti söz konusudur. Henüz sektöre yeni girmiş KOBİ’lerin desteklenmesi amacıyla açılmış destek programıdır. Destek verilen sektöre göre üst limitler değişkenlik göstermektedir.

5- Girişimcilik Destek Programı

Bu destekten uygulamalı girişimcilik eğitimi’ni, KOSGEB Genç Girişimci Geliştirme Programı’nı, Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı’nı tamamlayarak eğitime veya programa katıldığını belgeleyen ve işletmesini kuran girişimciler, İŞGEM’de yer alan işletmeler yararlanabilir.

Destek limitinin tamamı 100.000 TL’dir. Bu rakamın 30.000 TL’si KOSGEB Hibesi, 70.000 TL’si ise kredi şeklindedir.

KOSGEB verdiği bu destek ve hibe ile istihdamı arttırmak, girişimciyi desteklemek ve benzer girişimcilik hikayelerini arttırmayı hedeflemektedir. KOSGEB hibesini ve kredisini alabilmek için KOSGEB tarafından verilen uygulamalı girişimcilik eğitimlerinden sertifika alınma şartı mevcuttur.

6- Gelişen İşletmeler Piyasası Kobi Destek Programı

Program kapsamında, KOBİ’lerin paylarının Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmek üzere halka açılma sürecinde; Piyasa danışmanı danışmanlık hizmet bedeli, Bağımsız denetim hizmeti bedeli, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kurul kaydına alma ücreti, İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası Listesine kabul ücreti, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) masrafı, Aracı kuruluşa ödenecek aracılık komisyonu KOSGEB tarafından geri ödemesiz destek olarak söz konusu maliyetler KOSGEB tarafından karşılanacaktır. Destek üst limiti 100.000 TL’dir. Programın amacı büyüme ve gelişme potansiyeline sahip KOBİ’lerin İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görüp, işletmelerin sermaye piyasalarından fon temin edilmesine imkan sağlanmasıdır.

7- Kredi Faiz Desteği

Kredi Faiz Desteği programları ile KOSGEB tarafından; küçük ve orta ölçekli işletmelere uygun koşullarda finansal destek temin edilerek, üretim, kalite ve standartlarını artırmaları, finansman sorunlarının çözümü, istihdam yaratmaları, uluslararası düzeyde rekabet etmelerinin sağlanmasıdır.

KOSGEB kredileri içine baktığımızda KOSGEB en çok yararlanılan destek tarafında bu paketin kullanıldığını görebiliriz. Her ne kadar yıldan yıla KOSGEB’in verdiği hibe programları değişkenlik gösterse de kredi faiz destekleri Bankalar aracılığıyla kullanımı yoğun olan paketlerinden biridir. Bu pakette Banka ve KOSGEB kullanılacak olan kredinin faiz oranını belirler. Belirlenen bu faizin bir kısmını (genelde %75) KOSGEB müşteri adına Bankaya peşin olarak öder. Bu açıdan değerlendirildiğinde en değerli KOSGEB paketlerinden birisidir diyebiliriz.

8- Laboratuvar Desteği

Destek üst limiti verilen hizmete göre değişmektedir. KOBİ’lerin ürünlerinin kalitesinin artırılması amacıyla ürünlerini test ettireceği laboratuvar hizmeti ücretlerinin bir kısmı karşılanacaktır.

KOSGEB’in toplamda 9 ilde 11 adet noktada hizmet veren laboratuvarlardan alınacak test hizmetlerinde düşük ücret uygulanır. Ayrıca deney ve testler TÜRKAK tarafından akredite edilmiş 11 işletme tarafından gerçekleştirilir. 94 alanda yapılacak deney ve test hizmetlerinde destek sağlanacaktır.

Hakkında Banka Notu

2007'den bu yana Bankacılık yapıyorum. Gişe Asistanlığı, Ticari MHT (müşteri hizmet temsilcisi), Tarım Bankacılığı Portföy Yöneticiliği, Kobi Portföy Yöneticisi, Nakit Yönetimi Bölge Satış Temsilciliği ve OBİ Bankacılığı Bölge Satış Yönetmenliği ünvanlarında çalıştım. 2017 yılından bu yana Şube Müdürlüğü yapıyorum. Her pozisyonda çalışmanın, şubeyi ve Bölge Müdürlüğü'nden bakmanın kattığı değerle #KrediNotu, #BankaNotu, #Bankacılık, #Kredi ve #KrediKartı gibi bankacılığın ana ürünleri yanında her şeye değinmeye çalışıyor, sorulan sorulara çözüm(ler) üretiyorum.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Her türlü bankacılık, finans, kredi notu ve kredi bilgisi sorunuzu yönlendirebilirsiniz.[ Soru - Cevap ]
+