Anasayfa » Krediler » Hangi Bankalar Devlet Destekli Konut Kredisi Hesabı açıyor?

Hangi Bankalar Devlet Destekli Konut Kredisi Hesabı açıyor?

Devlet Destekli Konut Kredisi projesine ait yasa teklifi yeni yürürlüğe girdi. 6 ay sonra başlayacak olan ve 15 BIN TL konut yardımı olarak isimlendirilen devlet desteğini almak için bir takım şartları sağlamak gerekmektedir.

31 Aralık 2013 tarihinde resmi gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi. En önemli şartlardan birisi daha önce konut sahibi olmamak. Eğer konut sahibi değilseniz, yasada öngörülen diğer şartları da sağlamanız halinde Devlet destekli Konut Kredisi Hesabı açan bankalarda hesap açarak devlet katkısını alabilirsiniz. Konut hesabı açıp o hesaba para yatırmanız, 5 yıl boyunca burada birikim yaparak devletten %15 oranında üst limit olarak 15 bin TL devlet desteği alabilirsiniz. Yani ilk etapta peşin 30 bin TL yatırarak 5 yıl boyunca düzenli olarak toplamda 100 bin TL birikim yaparsanız devlet size 15 bin TL peşin hesabınıza ödeme yapmaktadır. Eğer toplam birikiminiz 50 bin TL olursa 7.500 TL devlet desteği alıyorsunuz. Böylece kredi çekerken peşinat derdinden kurtulmuş olabiliyorsunuz.

KONUT YARDIMI ALMAK İÇİN ŞARTLAR

  1. Yurt içinde satın alacağınız konut ve daha önce konut sahibi olmamak,
  2. Asgari 3 yıl konut birikim hesabı açtırarak birikim yapıyor olmak,
  3. Asgari %20 oranını aşmadan destek almak, 50 bin TL için 7.500 TL alt limit ile en fazla 15 bin TL geçmeyecek,
  4. Hangi konut türlerine yardım verileceği bakanlar kurulu tespiti ile kara verilecek olup 3 yıllık sürenin esnetilmemesi halinde en erken 2018 yılında yararlanılabilecek,

KONUT KREDİSİ DEVLET DESTEĞİ KANUN MADDESİ

MADDE 20- 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

Konut Hesabı ve Devlet Katkısı

EK MADDE 3- (1) Konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarına, yurtiçinde satın alacakları ilk ve tek konut için 5411 sayılı Kanuna tabi mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden konut hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları ve konutu satın almalarını müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde üçüncü fıkraya göre belirlenecek usul ve esaslara göre Devlet katkısı ödenir. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 15.000 Türk Lirasını geçemez. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılır. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu madde hükümleri 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamına girenlere uygulanmaz.

(2) Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanır ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenir. Hak sahipliğinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumludur. Haksız olarak yapıldığı tespit edilen Devlet katkısının ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte 1 ay içinde ödenmesi gerektiği Bakanlık tarafından bir yazı ile bankaya bildirilir. Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde bu alacaklar, vergi dairesince anılan Kanun hükümlerine göre, ilgili bankalardan takip ve tahsil edilir.

(3) Bu madde kapsamında; Devlet katkısına konu olacak konutların niteliğine, hesap sahiplerinin ödeme planlarına, Devlet katkısına ilişkin hak ediş sürelerinin tespitine ve birikim yapılan süreler ile ödeme planlarına göre Devlet katkısı oranının ve azami tutarın birinci fıkrada belirtilen sınırlar dahilinde farklılaştırılmasına, hesapların denetimine ve uygulamaya yönelik diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlığın görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.”

5 yıl boyunca para biriktiren vatandaş katkıdan yararlanırken, birikimin 4 veya 3 yılda çekilmesi halinde katkı kademeli olarak azalacak. 3 yıldan önce çekilen birikimler ise devlet katkısından yararlanamayacak.

Hakkında Banka Notu

2007'den bu yana Bankacılık yapıyorum. Gişe Asistanlığı, Ticari MHT (müşteri hizmet temsilcisi), Tarım Bankacılığı Portföy Yöneticiliği, Kobi Portföy Yöneticisi, Nakit Yönetimi Bölge Satış Temsilciliği ve OBİ Bankacılığı Bölge Satış Yönetmenliği ünvanlarında çalıştım. 2017 yılından bu yana Şube Müdürlüğü yapıyorum. Her pozisyonda çalışmanın, şubeyi ve Bölge Müdürlüğü'nden bakmanın kattığı değerle #KrediNotu, #BankaNotu, #Bankacılık, #Kredi ve #KrediKartı gibi bankacılığın ana ürünleri yanında her şeye değinmeye çalışıyor, sorulan sorulara çözüm(ler) üretiyorum.

2 yorum

  1. Selam devlet destekli konut hesabına standart ücretler mi yatırmak zorundayız?mesela 1.ay 300 TL yatırıp diğer aylarda mesela 2.ay 500 TL 3.ay 600 TL v.b. yatirabilirmiyiz

    • Serkan Bey,

      Konuyla ilgili kanunda herhangi bir alt limit belirtilmemiştir. Toplamda 15.000 TL tutarına kadar konut hesabı için devlet katkısı alabilirsiniz. Konut hesabı için sistemde ne kadar kalınmalı sorusuna da yine kanunun ön gördüğü madde uyarınca 3 yıl cevabını verebiliriz.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Her türlü bankacılık, finans, kredi notu ve kredi bilgisi sorunuzu yönlendirebilirsiniz.[ Soru - Cevap ]
+