Anasayfa » Krediler » Taşıt Kredisi Faizleri 2018 düşecek mi?

Taşıt Kredisi Faizleri 2018 düşecek mi?

Yıllar itibariyle ülkemizdeki taşıt satışları karşılaştırıldığında 2016 yılında büyüme olduğunu gözlemliyoruz. Ancak 2016 yılının son döneminde yapılan vergi düzenlemeleri ile 2017 yılında taşıt satışları düştü mü sorusunu sormamıza neden oluyor.

Taşıt kredileri, taşıt kredisi faiz oranları veya taşıt kredisi oranları 2018 yılında düşecek mi sorularını yanıtlamadan önce taşıt satışları 2017 hakkında bilgi vermemiz konuyu arz/talep noktasında da açıklamamıza neden olacaktır.
Şubat 2017 otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında %14.6 azaldığı görülmektedir. Toplamda 34.658 adet taşıt satışı gerçekleştirildi. Yine Şubat 2017 ticari araç satışlarının bir önceki yıla nazaran hemen hemen aynı seviyede devam ettiği (%0.57 arttı) ve 12.307 taşıtın satıldığı tespit edilmiştir.

Ülkemizdeki araç satışlarının önemli bir bölümü taşıt kredisi kullanılarak gerçekleşmektedir. Yakın zamanda yapılan taşıt kredisi vadesi değişikliği ve taşıt kredisi üst limit değişikliği taşıt kredilerinin adedine de etki etmiştir.

Ne kadar taşıt kredisi alabilirim sorusuna iki ayı cevap verilmesi gerekmektedir. Bunlardan ilki bireysel nitelikli taşıt kredilerinin üst sınırı ve vade yapısıyla ilgilidir. Bireysel nitelikli taşıt kredilerinde vade yasal çerçeve ile sınırlandırılmış olup 48 ayı aşamamaktadır. Hangi bankaya giderseniz gidin taşıt kredisi çekerken 48 ay vadeyi aşamayacaksınızdır. Diğer taraftan bireysel nitelikli taşıt kredisi üst limiti nasıl hesaplanır ve taşıt kredisi limiti bankadan bankaya değişir mi sorularını da yanıtlayalım. Bu hesabın çok kolay bir yöntemi mevcuttur. Almak istediğiniz taşıta ait proforma faturası eğer 50 BIN TL’nin üzerindeyse proforma fatura değerini ikiye bölüp üzerine on bin TL ekleyerek ulaşabilirsiniz.

Örneklendirecek olursak :
Proforma fatura değeri 120.000 TL olan bir araç alacaksınız. Ne kadar taşıt kredisi alabilirsiniz?
(120.000 TL / 2) + 10.000 TL = 70.000 TL

Bulduğumuz sonucu şu şekilde tanımlayabiliriz. Proforma fatura değeri 120 bin tl olan araç için en fazla 70 bin tl krediyi azami 48 ay vadede çekebilirsiniz.

Ticari taşıt kredisi üst limiti genelde proforma fatura bedelinin %75’i kadardır. Ancak bu veri bankadan bankaya değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı bankaların %100’üne kadar finanse ettiği bilinmektedir.

2017 taşıt kredisi faiz oranları bakıldığında ortalama 1.30% bandında olduğunu görüyorduk. Ancak Mayıs 2017 taşıt kredisi faiz oranları 1.40% civarlarına doğru geldi. Özellikle taşıt kredisi faiz oranları artıyor mu sorusunun kısa vadeli yanıtı olarak arttığını görüyoruz diyebiliriz. Peki taşıt kredisi faiz oranları artacak mı veya taşıt kredisi faiz oranları artmaya devam edecek mi? Özellikle arz/talep dengesinin oluşmaması, satışların düşmesi ve kgf kredileri, kosgeb kredileri gibi destek kredilerinin piyasaya sürülmesiyle piyasaya giren kredi hacimlerinin yükseldiğini görüyoruz. Bu durumda taşıt kredisi faiz oranlarının artmayacağını ancak kısa vadede de düşmeyeceğini öngörüyoruz. Özellikle 2018 taşıt kredisi faiz oranları yine 1.25%-1.35% bandında olacaktır.

Taşıt kredisi faiz oranları sadece bankalarda değil taşıt bayilerinin yapacağı özel anlaşmalar neticesinde bayiler üzerinden de işleyebilmektedir. Dolayısı ile her Bankada veya bayide değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin ziraat bankası taşıt kredisi, ing taşıt kredisi, Vakıfbank taşıt kredisi, Halkbank taşıt kredisi veya Denizbank taşıt kredisi faiz oranları farklılaşabilmektedir.

Taşıt kredisi şartları içinde bireysel ihtiyaç kredisi şartları haricinde alacağınız aracın proforma faturası ve/veya ruhsat fotokopisi gereklidir.

Hakkında Banka Notu

2007'den bu yana Bankacılık yapıyorum. Gişe Asistanlığı, Ticari MHT (müşteri hizmet temsilcisi), Tarım Bankacılığı Portföy Yöneticiliği, Kobi Portföy Yöneticisi, Nakit Yönetimi Bölge Satış Temsilciliği ve OBİ Bankacılığı Bölge Satış Yönetmenliği ünvanlarında çalıştım. 2017 yılından bu yana Şube Müdürlüğü yapıyorum. Her pozisyonda çalışmanın, şubeyi ve Bölge Müdürlüğü'nden bakmanın kattığı değerle #KrediNotu, #BankaNotu, #Bankacılık, #Kredi ve #KrediKartı gibi bankacılığın ana ürünleri yanında her şeye değinmeye çalışıyor, sorulan sorulara çözüm(ler) üretiyorum.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Her türlü bankacılık, finans, kredi notu ve kredi bilgisi sorunuzu yönlendirebilirsiniz.[ Soru - Cevap ]
+