ÇKS Sorgulama ve Çiftçi Kredisi Belgeleri
0

Tarımın finansmanı da ülkemizde gün geçtikçe önem kazanıyor. Bakıldığında eskiden Ziraat Bankası kuyruğunda olan çiftçilerin özel bankaların da çiftçiyi kredilendirmeye başlamasından sonra ellerinin rahatladığı görülüyor. Çok eski yıllar değil, hepimiz hatırlıyoruz.. Bu memlekette çiftçi kredisi çekmek isteyen tüm çiftçiler Ziraat Bankası şubesine gidip, banka müdürünün odasına girmek için can çekişiyordu. Şube Müdürünün kapısı sürekli kapalı olurdu ve içeriye bin bir cefa ile giren çiftçinin elleri önünde bağlı durumunu anlatmaya çalışırdı. Çiftçinin bir kısmı kredilendirilir, bir kısmının yüzüne bakılmazdı.

Peki n’oldu durum değişti? Çiftçi kredisi nasıl alınır ve çiftçi kredileri belgeleri konusuna girmeden önce özellikle Denizbank’ın tarım dünyasına verdiği desteğe ve açtığı dünyaya teşekkür etmek gerekir. Özellikle üretici kart ürününü ortaya çıkarması, üretici kart faizsiz mazot alımı, üretici kart yılda bir ödemeli kredi olanağı gibi birçok ürün ile piyasaya yeni bir bakış açısı getirdi ve çiftçiye yeni bir kapı açtı. [Üretici Kart ile ilgili detay bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.] Daha sonra TEB, Şekerbank, İş Bankası, Garanti Bankası da tarım tarafını kredilendirmeye başladıktan sonra tarım kredileri bugünkü halini aldı.

Çiftçi kredisi niçin her banka tarafından verilemiyor? Hangi bankalar çiftçi kredisi verebiliyor? soruları tabi ki önemli. Çünkü bu kredileri verebilmek için çiftçinin halinden anlamak gerekiyor. Ürününü, hasatını, üründen elde ettiği geliri, hangi dönemlerde elinde para olduğunu bilmek ve bu ürünlerinin finansmanı için hangi dönemlerde hangi ürün için kredi verildiği çok önemli. Bu dönemlere koyulmayan kredi taksit ödemeleri kredilerin ödenmesine bir anlamda batmasına neden olur. Bu sebepten dolayı her banka çiftçinin kredilendirilmesi işine maalesef girmemektedir.

Çiftçi kredisi belgelerinin en önemlisi ÇKS diyebiliriz. ÇKS “çiftçi kayıt sistemi” ifadesinin kısaltılmış halidir. Bir çiftçinin o yıl içinde üzerine kayıtlı olduğu tarlada hangi ürünü ektiği, bu tarlanın hangi parselde olduğu, ne kadar büyüklükte olduğu, ikinci bir ürünün ekilip ekilmediği, tarım arazisinin sulu mu kuru mu olduğu yönünde birçok bilgiyi veren belgedir.

Çiftçinin veya bu belgeye ihtiyacı olan kişinin çks sorgulama için Tarım Bakanlığına ait http://cksbilgi.tarim.gov.tr/ adresine girdikten sonra sayfanın sağ alt tarafında GİRİŞ tuşunu kullanması ve arkasından TC Kimlik numarası ve doğrulama kodunu yazması yeterlidir. çks sorgulama sağlık bakanlığı na ait bir uygulama değildir. Tamamen Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına aittir. Bu şekilde çks sorgulama 2015, çks sorgulama 2016 yıllarına ait yapılabildiği gibi önümüzdeki yılın çks sorgulama 2017 da yapılabilir.

Bu belgenin üzerindeki bilgiler kullanılarak çiftçinin geliri hesap edilmekte ve bu gelire istinaden tarım kredisi değerlendirilmektedir. Eğer ÇKS’ye kayıtlı tarım girdiniz yok ve hayvancılık da yapmıyorsanız tarım kredisi almanız oldukça zordur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.