Kullanım amacına göre değerlendirildiğinde ihtiyaç kredisi çeşitleri birçok şekilde karşımıza çıkmaktadır. Tüketicilerin ihtiyaç kredisi tutarlarını arttırmak istediğinde kredi değerlendirme sonucunun olumsuz olma ihtimali gittikçe artmaktadır. Bankalar ihtiyaç kredisi değerlendirmelerinde temelde kriter aldığı en önemli etken taksit/gelir dengesidir. Bu dengenin makul olmadığı veya başa baş seviyelerine geldiği an teminat aramaktadır. Aradıkları teminatlar içinde nakit karşılığı, kefalet, rehin ve ipotek gibi birçok unsur bulunur.
Genelde tutarı yüksek olan kredilerin talebinde ipotekli ihtiyaç kredisi kullanılır. Bu tip kredilerin adı birçok bankada bireysel finansman kredisi (BFK kredisi nedir, BFK nedir) olarak geçmektedir. İpotekli ihtiyaç kredisinin vadesi azami 48 aydır. Geçtiğimiz yıllarda bu kredinin azami vadesi 120 aydı. Ancak yapılan düzenlemelerde ilk önce 36 aya çekildi sonrasında Ekim 2016 düzenlemesiyle birlikte 48 aya uzatıldı.
İpotekli ihtiyaç kredilerinin vadesi, ipotekli ihtiyaç kredisi şartları ve ipotekli ihtiyaç kredisi kriterler bankadan bankaya değişmez. Özellikle bireysel nitelikli kredilerin şartları BDDK ve TBB ile belirlenmesi bu farklılıkları engeller.
İpotekli İhtiyaç kredisi şartları nedir?
- Kullandırılabilecek azami kredi limiti; ekspertiz değerinin %50’sine kadar kullandırılır. Bazı bankalarda %75 veya %80’e çıktığı görülmektedir.
- 48 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.
- Krediye konu gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilir.
- Bankaların gerekli görülmesi hâlinde ek teminat istenebilir.
- Kredi vadesi boyunca hayat, konut ve zorunlu deprem sigortası yapılmaktadır.
İpotekli ihtiyaç kredisi veren bankalar hangileridir ve/veya değerlendirme süreçleri hakkında da bilgi verelim.
Denizbank ipotekli ihtiyaç kredisi : Denizbank ipotekli ihtiyaç kredisinde ipotek verilen yerin ekspertiz değerinin %50’sine kadar kredi vermektedir.
Garanti bankası ipotekli ihtiyaç kredisi : Ekspertiz değerinin %50’sine kadar ipotekli ihtiyaç kredisi verilmektedir. Minimum kredi vadesi 6 aydır.
Akbank ipotekli ihtiyaç kredisi : Akbank şubesine gitmeden internet bankacılığı üzerinde akbank bireysel finansman kredisi başvurusu yapılabilmektedir. Akbank bu krediyi değerlendirirken taksit/gelir dengesini %50 olarak kurmaktadır.
Yapı Kredi İpotekli Bireysel Finansman Kredisi : İhtiyaç kredisi talebi yüksek tutarlı olan tüketicilere bu krediyi önermektedirler. Tüketici kredilerine nazaran daha düşük faiz oranı ile kullandırım yapılır.
Vakıfbank İpotekli İhtiyaç Kredisi : 48 aya kadar vade ile aylık, 3 aylık dönemler veya değişken taksitlerle geri ödeme seçenekleri vardır. Kredinin limiti, ipotek alınacak gayrimenkulün ekspertiz değerinin %80’i ile sınırlıdır.
Niçin ipotekli ihtiyaç kredisi kullanmalıyım derseniz aslında daha düşük bir faiz oranı ile kullanmak istiyor olmanız ve/veya daha yüksek tutarlı bir kredi talebinizin olması makul sebepler olabilir. Bankaların bu tip kredileri değerlendirirken baz olarak aldığı tek şey kredi notu değildir. Ellerinde alacakları ipotek/teminat olması kredi değerlendirirken bir tık daha rahat olmalarına sebep olacaktır.
merhaba firmam 1996 kuruluşlu ben alalı 1 yıl olmadı ipotekli ticari kredi kullanabılırmıyım teşekkurler
İsmail Bey,
İpotekli ticari kredi kullanmanın temel şartlarından birisi firma faaliyetlerinin asgari 1 yıldır olmasıdır. İlk etapta 96 yılından bu yana faaliyet gösteren firma Bankalar için idealdir. Ancak bilanço yapınız, güncel banka ödeme performansınız, borçluluk oranınız gibi birçok şeye daha bakılacaktır.
ben ipotekli kredi cekmek istiyorum evimin üzerine benim 4000 tl yapılandırılmiş kredim var ve tapunun üzerine eski iş yerime ait yapılandırılmış sigorta borcundan dolayı 5 bin tl serh gözüküyor . kredi notum 800 900 arası . 30.000 tl kredi çekmek istiyorum çıkarmı acaba evin degeri 130.000 tl.