Anasayfa » Krediler » KGF Kredisi Ödenmezse Ne Olur

KGF Kredisi Ödenmezse Ne Olur

Bilindiği üzere KGF son 2 yıldır yapılanmasını değiştirdi ve bugün itibariyle 250 milyar tl tutarın üzerindeki ticari krediye kefil olmuş durumda. Geçmiş tarihlerde yazdığımız kgf kefaletli kredi nasıl alınır, kgf yeni sistem ve 2018 kgf kredileri yazılarında birçok detayı bulabilirsiniz. Ülkemizin ekonomik şartları göz önüne alındığında kgf kefaletli kredilerin 2019 yılında da devam edeceğini ön görüyoruz. Tabii ki 2019 kgf kredileri hakkında bugünden şartlarının ne olacağı, 2019 kgf kredisi nasıl alınır tarafında bir şey söylemek mümkün değil.

Bu ön bilgilendirmeyi yaptıktan sonra bize de en çok sorulan kgf ödenmezse, kgf borcu ödenmezse, kgf kredisi ödenmezse, kgf kredileri ödenmiyor, kgf tazmin talebi, kgf ödenmezse ne oluyor benzeri sorular için bir yazı yazalım.

Öncelikle daha öncede belirtiğimiz gibi kullanmış olduğunuz kgf kredisinin dönemine göre kgf kefaletinin oranı değişmekteydi. En son güncellenmiş hali %85’tir. Bir ara %90 oranına çıkmış ancak yeniden %85’e inmişti. Kısaca hatırlamak gerekirse bu oran şunu ifade ediyordu. Eğer 100 bin tl tutarlı bir kredi kullanılmışsa 85 bin tl’si (%85 kgf oranı) kgf tarafından teminatlandırılmaktaydı.

KGF kredisi ödenmezse süreç nasıl işleyecek?

Bankalar gecikme yaşadığınız 30. günden itibaren KGF’ye gecikmeyle ilgili bilgi verirler. Ancak takip işlemlerine 91. günde başlayabilmektedirler. Eğer firma olarak 91 gün gecikme yaratmışsanız kredi dosyanız Bankanızın avukatına verilir ve Banka şubesi kgf tazmin talebi sürecini başlatır. KGF tazmin süreci içinde sizlerin kredi başvurusu esnasında vermiş olduğunuz belgelerin yanı sıra güncel mali verileriniz ve bir takım bilgileri içeren belge temini sağlandıktan sonra KGF’den online olarak talep edilir. Eğer bilgi ve belgede eksiklik yoksa KGF kefil olduğu tutar kadar rakamı Bankanın takip hesabından düşülmek üzere gönderir. Banka da alacağından mahsup eder. Eğer evraklarda eksiklik söz konusuysa kgf’nin kefalet geçerliliği bulunmaz ve Bankaya hiçbir ödeme yapılmaz. Bu durumda Banka kgf kefaletini bir tarafa koyarak elindeki diğer teminat yollarıyla hukuki haklarını arar.

KGF hukuki hakkını nasıl arayacak?

Eğer Bankanız 91. günden sonra tüm belgeleri eksiksiz olarak tamamlamış ve kgf tazmin sürecini başlatmışsa 10 iş günü içinde KGF kefil olduğu tutar kadar rakamı alır. Geriye kalan dilim (%15) için de hukuki haklarını aramak için dosyayı avukatı aracılığıyla tahsil etmeye çalışır. Sürecin en başında KGF ve Banka arasında imzalanan protokol gereği tüm teminat yapısından teminat oranı kadar birbirinden sorumludurlar. Örneğin 100 bin tl kredi kullanılmış ve bütün evraklar tamamlandıktan sonra 85 bin tl KGF tarafından geriye ödenmişse, 15 bin tl için Banka avukatı hukuki haklarını arar. (ipotek, taşıt rehni, kefalet, icra, haciz vs.) Daha sonrasında tahsil edeceği tüm tutarın %15’ini Banka alır, %85’ini KGF alır.

Sonuç olarak KGF avukatlarıyla takip edilen herhangi bir dosya bulunmaz. Dosya yine Banka ve Bankanın atayacağı avukatlar aracılığı ile takip edilir. KGF daha sonrasından tahsil edilen tüm tutarlardan kefil olduğu oran kadar tahsil alacaklısı olmaktadır.

Hakkında Banka Notu

2007'den bu yana Bankacılık yapıyorum. Gişe Asistanlığı, Ticari MHT (müşteri hizmet temsilcisi), Tarım Bankacılığı Portföy Yöneticiliği, Kobi Portföy Yöneticisi, Nakit Yönetimi Bölge Satış Temsilciliği ve OBİ Bankacılığı Bölge Satış Yönetmenliği ünvanlarında çalıştım. 2017 yılından bu yana Şube Müdürlüğü yapıyorum. Her pozisyonda çalışmanın, şubeyi ve Bölge Müdürlüğü'nden bakmanın kattığı değerle #KrediNotu, #BankaNotu, #Bankacılık, #Kredi ve #KrediKartı gibi bankacılığın ana ürünleri yanında her şeye değinmeye çalışıyor, sorulan sorulara çözüm(ler) üretiyorum.

80 yorum

  1. Merhaba hiç bir sorun yok İken Finansbank kgf kredisini geri çekebilir mi.

    • Sabri Bey,

      KGF kredisi ne zaman takibe geçer sorusunu da yanıtlamış olalım.
      KGF yapısına göre, protokol gereği, KGF kredilerinde 90 gün beklenmek zorundadır. Burada dikkat edeceğiniz şey Bankada KGF harici herhangi bir riskiniz varsa Bankanız buradaki risk için takip işlemlerine başlayabilir. 90 gün dolduğunda da yasal KGF teminatlı kredi için yasal işlem sürecine geçecektir.

      • Şimdi eşimin şirketine kgf kredisi verdiler. Ama 4-5 ay geçtikten sonra ek teminat istiyoruz dediler veremeyiz deyince benim şahsımın şirketimşn kefaletini istediler bende vermek istemediğimi söyledim o zaman krediyi geri çağırırlar dedi. Kredileri gününde ödüyoruz. Ama böyle bi risk var mı. Sorun yokken cagırabilirler mi?

        • Sabri Bey,

          Eğer kullandığınız kredi sadece KGF teminatlıysa geri çağıramazlar.
          KGF kredilerinde gecikme olsa, 90 günlük sorun olsa bile, yapılandırmak zorunda Bankanız.
          Muhtemelen bu bankada başka riskleriniz var ve mevcut teminatlarınız Bankanızın risk politikasına göre yetersiz kalıyor.
          Diğer riskleriniz için kredinizi geri çağırabilir ve takip işlemlerine geçebilirler.
          KGF riskinde beklemek ve yapılandırmak zorundadırlar.

          • Hayir ing bank benimkini yapilandirmadi.. defalarca yapilandirma talep etmeme rağmen 64. Gunde %100 kgf teminatli krediyi yasal takibe attilar.. 7 gunde de banka hesaplarima haciz indirdiler. sirketimin iflasina zorlamaktan baska bu nedir?

          • Özge Hanım,

            Konuyu KGF’ye bildirmenizde fayda var.
            Web sitesi üzerinden telefon numaralarını bulabilir, bilgi verebilirsiniz.

        • Finansbank herseyi yapar oylede degisik bir banka

          • Sinem Hanım,

            A Bankası, B Bankasından ziyade konuya şöyle bakmak gerekir. Nihayetinde Bankalar bu tutarları verirken kendi öz sermayelerini veriyor. Hatta mevduat yatıran müşterilerin emanetlerini, kredi talep edenlere aktarıyor. Söz konusu batan/batacak bir kredi varsa her Banka kendi sermayesini korumak amacıyla gerekli pozisyonu alır ve hukuki süreçlerini başlatır. Nihayetinde dernek/vakıftan değil ; Bankadan söz ediyoruz.

  2. Ben 2018 yılında 3 taksit ile 6 aylık dönemlerde ödemek uzere 160 bin TL KGF DEN kredi kullanan bir arkadaşa kefil oldum (memur.um,). Bu arkadaş 1 taksitini yatırdı geriye 2, ve 3 taksit kalmışken bu adam kaçtı şimdi ödeyemeyecek bu durumda beni nasıl bir aşama bekler ? KGF %85 ini öder ben%15 imi ve bu süreç nasıl olur ,KGF genel benden 85 ister mi isterse nasıl ister??

    • Ömer bey aynı durum bende var kredi çekerken yüzde 3 kefil siniz dediler şimdi borçun tamamı mı gelir yoksa yüzde üç ü mü bana kefil oldum.

      • Zeki Bey,

        Krediyi alırken aldığınız bilgi yanlış.
        Net olarak söylüyorum.
        KGF kredilerinde KGF kredinin asgari %85’ine kefil olur.
        Eğer konu kredi takibe giderse hem kefil hem de kredi borçlusu toplam kredi tutarının %100’ünden sorumludur ve Bankanız ister kefilden isterse kredi borçlusundan konu tutarı talep edebilir. Bu arada Banka ve KGF arasındaki protokol işleyecek, Banka kredisinin %85’ini KGF’den tahsil edecektir. Ancak KGF’nin alacağını da yine imzalanan protokol gereği Banka avukatları takip edecek ve süreci yönetecektir.

  3. Merhabalar eşimin babası kgf kredisi için başvuru yaptı ve banka eşimden bir muvafakatname aldı bilgilerinin paylaşılmasına izin veren bu eşime kredi ödenmemesi durumda yaptırım uygulanması için midir bankaya sorduğumuzda kefillik olmadığını kredinin ödenmemesi durumunda sizden herhangibir talepte bulunulamayacağını sadece bilgi paylaşımı olduğunu dile getirdi peki bu muvafakatname neden alındı yardımcı olursanız sevinirim

    • Serap Hanım,

      KGF kredisinin teminatında ipotek varsa ve bu ipoteğin ortaklarından birisi eşinizse kredinin ödenmemesi durumda sizler de bir yaptırımla karşılaşabilirsiniz. Ancak bazen bankalar gayrimenkul dökümlerini öğrenmek, kredibilitesini güçlendirmek amaçlı bilgi mahiyetinde bu tip muvafakatnameleri alabiliyor. İçeriğini bilmediğim görmediğim bir süreç konusunda sadece tahminlerde bulunabiliyorum.

  4. Merhaba Denizbank’tan kgf + ipotekli ihtiyaç kredisi kullandık.sözkonusudur ipotek kgf riskine tanımlı değil.ihtiyaç kredisi riskini kapatsak ipotek dek edilir mi? Yoksa tüm risklerin kapanması mı gerekiyor? Şayet öyle ise kgf’ye şikayet hakkı var mı? İpoteği rehin tutuyorlar diye? Ayrıca kgf kredisini yapılandırsak ipotek iyice sıkıntıya girer mi?

    • Evrim Bey,

      KGF kredisi kullanıldığı an KGF kurumu Bankadaki tüm teminatlarınıza vermiş oldukları kefalet tutarı kadar garabeten ortak olurlar. Dolayısı ile diğer kredi riskleriniz kapanmadan teminat çıkışınızı Bankanız yapmayacaktır.

  5. merhabalar,ben eşimin şirketinin kullanacağı kgf kredisine bize çalışan bordrolu bir kefil gerekli dedikleri için kefil oldum. Şimdi kgf kredisi ödenemediğinden dolayı takibe düştü. Şirketin bankaya borcundan dolayı ilgili bankadan icra dairesinden ihbarname geldi ancak söz konusu ihbarnamede benim kefaletim ismin ilk önce ihbarnameye eklenmiş ancak daha sonra sehven eklendiği belirtilerek çıkartılmış. Bunun nedeni ne olabilir bana sadece kgf kredisi kefaletimden dolayı ayrı bir ihbarname mi gelir? Kgf tazmin talebini sonuçlandırmadıkça bana icra işlemi başlamaz mı? Ben bu bankaya hiçbir evrak bile teslim etmedim eksik evraktan kaynaklanabilir mi?

    • İpek Hanım,

      Kefalet sürecinizde Bankaya herhangi bir gelir belgesi sunmak durumunda değilsiniz. Bunu temin etmek Bankanın kredi değerlendirmesi içindeki kendi iç sürecidir. Eğer siz KGF protokolüne, bankanın genel kredi sözleşmesine bağlı kefaletnamesine imza atmışsanız o kredinin tamamından en az borçlu kadar sorumlusunuz anlamına gelir.

      Eğer kredi ödenmemiş ve takibe düşmüşse Bankanız iki adımı aynı anda başlatacaktır. İlki KGF’den tazmin süreci, ikincisi borçlu ve kefiller üzerindeki hukuki süreç. KGF’den tazmin bedelini alıp almadığı tamamen Banka ve KGF ile kendi arasındadır. Ancak KGF’den tazmin alsa da almasa da (her iki durumda da) borçlu ve kefilleri için hukuki süreç işlemeye başlar. Buradaki kefaletin tipi müteselsilendir. KGF açısından da ortak bir kefaletten bahsediyoruz. Banka toplam alacağını ister kefilden, isterse kredi borçlusundan talep edebilir.

  6. Denizbank kgf kredisi daha 60 gün olmadan noterden ihtar çekip avukat takibine geçti böyle bir hakkı var mı. Birde benim garanti bankasında 3 şirketimin ayrı ayrı kredileri var benim adına olmayan bi ipotek bi şirketimdeki sadece 1 krediye bağlı. Diğer şirketlerinin kredisi varken fek alabilir miyiz.

    • Sabri Bey,

      İlk olarak ;
      Ticari kredilerin takibe geçiş aşamasında herhangi bir gecikme gününün oluşmasına gerek bulunmamaktadır. İmzalanan GKS gereği Bankalar ticari kredilerini istedikleri zaman geri çağırma hakkına sahiptir.
      Diğer sorunuza yanıt olarak ;
      Eğer krediler gruplanmış ve aslında kredi limitleri grup adı altında oluşturulmuşsa hepsine bağlanmış müteselsil bir ipotekten söz edebiliyor olabiliriz. Kredinin tebliğini okumadan, kredi şartlarını görmeden size net bir yanıt veremem. Sonuç olarak hepsine bağlanmış da olabilir, bağlanmamış da..

  7. İyi günler, kgf kredisi odenemediginde yurt dışı çıkış yasağı koyulabiliyormu acaba, teşekkür ederim.

    • Erdal Bey,

      KGF krediniz ödenmediğinde Bankanız hukuki işlemlere başlıyor.
      Ardından sırasıyla haciz, icra ve diğer işlemler başlıyor.
      Bu arada Bankanız KGF kefaleti gereği kefil oldukları tutarı devletten tahsil ediyor.

  8. Merhaba. 3 bankadan kullandigim KGF kredim var. Taksitlerimin yaridan cogunu bitirdim. Ancak maddi sorunlar nedeni ile bankalarin sadece birinde 90 gun sure zarfinda odeyemedigim icin banka islemleri baslatti.

    1- Diger bankalar da ya da KGF direkt islemi baslatir mi yoksa birbirinden bagimsiz goturebilir miyim?
    2- Yeni cikartilan kanun dogrultusunda yapilandirmayi hangi kurumla takip edebilirim ya da birinde islem basladigi icin bu sansim ortadan kalkti mi?
    3-Islem baslatan bankada KGF haricinde verdigim arac ve bina ipotegi var. KGF den %85i mi tahsil eder once yoksa bankaya verdigim ipotegi mi satisa cikarir?

    Yardiminiz icin tesekkurler…

    • Ertan Bey,

      Öncelikle işlerinizin durumu için geçmiş olsun diyorum. Yanıtlarınıza gelecek olursak ;
      1- Bir banka takibe attığı zaman diğer Bankalar da takibe gider diye %100 garanti verilecek bir durum yok. Takibe geçilmesi için bir sebeptir ama bunu Bankanızın şube müdürüyle görüşerek takibe geçmeden de yürütmesini sağlayabilirsiniz. Takibe atmamış olan Banka için önemli olan tahsil kabiliyetinin hala devam edip, etmediğidir. Eğer taksitleri ödeyebileceğiniz noktasında Bankayla mutabık kalabilir ve firmanızın gelir modelini buna göre anlatabilirseniz takibe geçmeden de süreci devam ettirebilirler. Aksi halde takibe geçeceklerdir.

      2- KGF yapılandırma işlemi herhangi bir kurum üzerinden değil krediyi kullandığınız Banka şubesi üzerinden yapılmaktadır. Zaten Bankanız takibe atmadan önce size yapılandırma teklifi sunmak zorundadır. Bunu ya noter üzerinden bir mektup göndererek ya da sizden kullanmak istemediğinize dair bir imza alarak yapmaktadırlar. Bu durumda yapılandırma olmaksızın takip işlemine geçer Banka. Aksi halde mutlaka yapılandırma teklifini sunar. Ortada takip işlemi olsa da Banka istiyorsa ve tahsil kabiliyetine inanıyorsa yapılandırma işlemi yapar.

      3- KGF sürecin en başından beri müşteriyle muhatap değildir. Kredinin tahsis, tahsil ve takip işlemlerinin tamamını Banka KGF adına yapar ve yürütmekle yükümlüdür. Dolayısı ile Bankanızın haricen almış olduğu tüm teminatlara da kullanılan kredinin KGF kefalet oranı neyse (programa göre değişkenlik gösterir) o oranda KGF’ye rücu edilir. Banka KGF adına satışa çıkarır ve gelen bedeli aralarındaki anlaşılan oran doğrultusunda paylaşır.

  9. Selamlar üstad.Ben vakıfbanktan ihracat destekli kgf kredisi kullandım.Ayrıca vakıfbanktan banka limitleri doğrultusunda başka kredi de kullandım.İşlerimiz sıkıntıya girdiği için banka kredilerini ödeyemedik.Banka beni çağırdı kgf yapılanması yapmayın biz parayı kgf den alalım daha sonra bizde kalan riskinizi de yapılandıralım dediler.Şimdi biz bankaya diğer kredilerimiz için sirket ortakları olarak kefil olmustuk.Ama kgf için herhangi bir kefilliğe imza atmadık.Bu kgf borcundan dolayı banka şirket kredilerine kefil olanlardan yani şirket ortaklarından kgf kredisini tahsil edebilir mi ?

  10. Merhaba, KGF kredimin gecikmeli taksidinin 90.günü Cumartesi’ye denk geliyor. Banka şubeme Pazartesi gün sonuna kadar ödeyebilir miyim diye sorduğumda, Pazartesi günü 92. Gün olduğu İçin sistemin otomatikman takip işlemlerine başlayacağını, taksit yapısının bozularak kredinin ana para toplamının borç olarak görüneceğini belirttiler. Bu doğru mu acaba?

    • Mehmet Bey,

      Kredi gecikme günü “iş günü” bazında değil “gün” bazında işlemektedir. Eğer 90. gün hafta sonuna ve/veya tatil gününe denk geliyorsa bir önceki gün yükümlülüğünüzün tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde size de söylendiği gibi 94. 95. gün gibi artan gün sayısı nedeniyle takip işlemlerine başlanır.

  11. Merhaba kolay gelsin tanıdığım biri kgf diye birine kefil oldu adam kredilerini ödeyemiyor
    Kefil de iflas etti 10 ay öncesinde üzerinde ki aracı mali sattı satılan araca ve mala haciz gelir mi bide kefil yüzde 10 ‘na kefilim diyor banka ya imza atarken öyle söylemişler öyle bir şey var mı….

    • Hüseyin Bey,

      KGF kefaletli kredilerde verilen kefaletlerin %10 sınırlayıcılığı yoktur. Tutar ödenmeyip Banka KGF’den kefil olduğu tutarı çağırdığında yasal süreç KGF adına yürütülmeye başlar ve söz konusu kredi tutarının tamamı faizleriyle birlikte hem borçluyu hem de kredinin kefillerini bağlayıcı duruma gelir. Rehin verilip, satılan araç için de geriye dönük olarak satışın iptal davası açılır ve süreç hukuki olarak işlemeye devam eder.

  12. merhaba,
    ben bir bankadan kgf teminatlı kredi kullandım tamamen benim şirkete olan kefaletim karşılığı idi fakat banka kredinin bir kısmını vadeli mevduat yapıp blokeye aldı ipotek vererek krediyi çözdürüp kullandık işlerimiz kötü gittiğinden krediyi ödeyemedik. banka takibe geçti kgf’den sorumluluk tutarını tahsil etmiş ipoteği paraya çevirmeden parayı kgf.2den tahsil ettiğine göre kgf benim ipoteğim olduğunu bilmiyor zaten sonrasında bu durumda banka benim ipoteği satışa çıkarabilirmi?

    • Ahmet Bey,

      Bankanız KGF teminatlı kredisine sadece kefalet alıp, KGF’ye bunu bu şekilde bildirmiş olabilir.
      Devamında vermiş olduğu farklı bir limite veya eski limitlerden birisine ipotek teminatını alıp, kalan risklerini de bu teminata bağlamış olabilir.
      Bu durumda Banka önce kendi risklerini teminatın satışıyla tahsil edip, kalanını KGF riskinden tahsilat sağlayabilir.

  13. merhaba,kullandigimiz kgf teminatli kredimiz 90 gunu gecerek takibe düstu,bankadan yapilandirma talep ettik,bankada yasal islem baslatmadan kredimizi yapilabdirdi,yapilandirilan kredi odenmez ise cezai bir yaptirim varmi,ortaklarin hapis cezasi gibi,bilgi alabilirsek sevinirim,saygilar

    • Ali Bey,

      Eğer kredi KGF teminatıyla tekrar yapılandırılmış ve aynı kredinin devamı şeklinde yapılmışsa yok.
      Bankanız avukatı kanalıyla bir yapılandırma yapmış ve sizler bunu İcra Dairesine vs.’de bildirilecek şekilde bir ödeme planı imzalamışsanız var.

  14. iyi günler, kgf destekli bir kredi kullandım ve işlerim kötüye gittiği için 90 günlük süre geçti ve
    1-yapılandırma yaptığımda 1 yıl ödemesiz dönem hakkı tanırlar mı?
    2-yapılandırma yapmayıp tüm borcu peşin ödemek istesem faiz indirimi benzeri bir indirim hakkımız olur mu?

    • Osman Bey,

      1- Yapılandırma kredilerinde ilk yıl için ödemesiz dönem konulabilir. Ancak ilk yılın içindeki son taksitten ana para düşecek şekilde bir ilk taksidiniz olmak zorundadır.
      2- Tüm borç ödenmek istendiğinde faiz indirimi tabi ki olacaktır.

  15. Merhabalar.

    Benim sorum biraz karışık yardımlarınızı rica ediyorum.
    Mal aldığımız bir firmaya teminat mektubu verdik. Bu mektuba bir yakınımızı kefil gösterdik. Günü gelince firma mektubu işleme koydu ve biz bu bedeli ödeyemedik. Banka bunun üzerine kefil gösterdiğimiz yakınımızın kefaletine karşılık KGF kredisi kullanmış. Bu arada bizim borcumuzun üzerine sürekli faiz biniyor tabi ki. Şimdi borcu ödemek istediğimizde Banka ben borcumu KGF ile çözdüm sizin borcunuz KGF ye diyor. KGF ise bizim sizinle ilişkimiz yok diyor.
    Banka faizleri yüksek olduğundan aslında bizde KGF ye ödeme taraftarıyız. Çıkmaza girdik bu durumda ne yapmalıyız ?

    • Emin Bey,

      Banka sizi takibe atmış ve kefalet tutarlarını KGF’den tazmin almışsa borç ne Bankanın ne KGF’nin. Süreç Banka avukatına devir olmuş ve avukatta takip ediliyordur. Sizler Bankanızdan takibe giden ve KGF’den tazmin edilen bu dosyaya ait avukat bilgisini edinip, süreç hakkında bilgi alın.

  16. Iyi günler üstad benim sorum kgf den kredi kullandım yaklaşık 6 taksit yatırdım şuan 2 taksit geciktirdim daha yatırma imkanim yok ancak kefili devreden çıkarmak için yapılandırma yapsam kefil devreden cikiyormu tsk

    • Mahmut Bey,

      KGF kredilerinde yapılandırma yapıldığında mevcut teminat yapısı bozulmaz. Aynen devam eder. Örneğin bir önceki krediniz kefilliyse, yapılandırdıktan sonra da kefilliği devam edecektir. Hatta kefalet tutarı artacaktır.

  17. merve öztürk

    Merhabalar. KGF destekli kredimi ödemediğim takdirde, bankanın öncelikle KGF’ye başvurup sonrasında kalan tutar üzerinden, tarafıma karşı icra takibi başlatması gerekmiyor mu ? Yani önce KGF’ye başvurma gibi bir zorunluluğu yok mu ? Bir de mevcut yasal düzenlemeye göre, öncelikle yapılandırma yoluna gidilmesi , daha sonra icra takibi ve KGF’ye başvuru sürecine gidilmesi gerekmiyor mu ?

    • Merve Hanım,

      Ticari kredilerde GKS adında bir sözleşme imzalarsınız. Ticari ilişki sebebiyle Banka tarafına verdiğiniz bu sözleşmede Bankaya tek taraflı olarak kredinizi çağırma, kapattırma ve sözleşmeyi fes etme haklarını verirsiniz. KGF yapılandırma kredilerini ilgili başlık altında anlattım. Yine buradan ilgili linke ulaşabilirsiniz. Bankanız bunu kullandırmak isteyecektir ama kullandırmak “zorunda” değildir. Kredi sürecinin herhangi bir tarafında size noter kanalı üzerinden bir yapılandırma kullandırmak istemediğine dair bir yazı gönderir ve süreci başlatabilir.

  18. Iyi günler öncelikle cvbiniz için tsk kgf ve ticari bireysel ve kredi kart borclarim var zor durumdayım yatiramiyorum kgf de kefilim var hapis alirmiyiz tsk

    • Gökhan Bey,

      Ödenmeyen kredi borçlarında direkt hapis kararı çıkarılamıyor.
      Önce borç takibe düşer. Sonra avukatlar üzerinize kayıtlı taşınmaz/taşınır mal varlığı bilgilerini edinirler.
      Sonrasında icra/haciz kayıtları düşülür ve evinize gelinir.
      Ondan sonra hala bir uzlaşma sağlanamışsa yeni bir ödeme planına bağlanmaya çalışılır.
      Eğer avukatlarla imzalanacak bu ödeme planı taahhütü yerine getirilmezse hapis kararı çıkarılır.

  19. Merhabalar babam 2 buçuk yıl önce finansbaktan kgf kredisi çekmişti 60 ay taksitle bunun 24 ayını sıkıntısız ödedi. Fakat ondan sonra iş yeri battı. Başka yerlerde çalışmaya başladı emeklilik günü dolduğu için (yaş bekliyor) sigortasız çalışıyor. Kefil olarakta annemi göstermişti. Şu an da ikisinin de üzerine hiçbir mal varlığı yok. Şu sıralarda haciz işlemleri başlayacak fakat üzerlerine bir şey olmadığı içi ne yapılacak ya da nelerle karşılacağız yanıtlarsanız çok sevinirim.

    • Ayşe Hanım,

      Bankanızın avukatları taşınmaz, taşınır mallarıyla ilgili haciz/icra takip ve talep süreci başlatacaklar. Bu arada eve gelecekler. Haczedilebilir bir şeyin olur/olmadığına bakacaklar ve karar verecekler. Ayrıca süreç uzunca bir dönem olacağı için belirli dönemlerde her ikisine de aktif SGK kayıtlarının olup olmadığına bakacaklar. Buldukları an iş verenlerine haciz/icra yazıları gönderilecek. Yarın emekli olduğunda da kesinti için başvurularını yapacaklar.

  20. İYİ GÜNLER BİR ARKADŞIMA KGF KREDİSİ İÇİN KEFİL OLDUM VE ÖDEMEDİ BİRDE YAPILANMA YAPMIŞ.BUNUN İLİGLİLİ NASIL ÇÖZÜM BULABİLİRİM.VE ESNAFLIK YAPIYORUM.DEVAM EDEN İŞLERİM VAR.ŞİRKETİM VAR NASIL BİR YOL İZLEMEYELİM? ACİL YARDIM.

    • Yusuf Bey,

      Kredinin kefili olmak aynı zamanda borçlusu olmak anlamına gelmektedir.
      Hukuki takibe düşerse Bankanız ister borçludan ister kefilden alacaklı konuma gelip, istediği taraftan takip işlemlerine başlayacaktır.
      Çözüm için ilgili Bankayla görüşmenizi ve borçluya kredisini ödeme yapmasını sağlamanız gerektiğini söyleyebilirim.

  21. merhaba

    ing banktan 2 adet kgf kaynaklı kredimiz mevcut, başka herhangi bir riskimiz bulunmuyor. Ödeme zorluğu çekiyoruz ve bugüne kadar takibe düşmeden taksitleri ödedik. Bankaya defalarca bir kredimiz için yapılandırma talep ettiğimizi söyledik ve her defasında bize 1 taksit daha ödeyin yapılandıralım dediler. Kredi taksitleri geciktiği için korkunç faiz alıyorlar, son olarak 2 kredimizden yapılandırmak istemediğimiz kredinin taksitini ödettiler ve yapılandırmak istediğimiz kredi için işlemlere başladıklarını 10 gun once söylediler. Fakat bugun arayarak kredi 89. gününde bir taksit daha odeyin yapılandıralım diyorlar.Aynı senaryo ile bizi oyaladıklarını düşünüyorum . Sorum şu :
    Banka bu krediyi takibe atmadan önce yapılandırma teklif etmek zorunda mı? yani bu şekilde bu krediyi takip e atabilir mi? biz defalarca yapılandırmak istediğimizi söyledik.Kısacası bu taksiti ödemek istemiyoruz ,bankada ödeyin yoksa takibe düşecek avukata gidecek diye bizi tehdit ediyor. bilgi verirseniz sevinirim

    • Efe Bey,

      KGF kredilerinin yapılandırılma teklifi sunularak takibe gönderilmesi şarttır. Bunu yapılandırmak istemediğinize dair sizden bir yazı olarak veya sizi bulamadıklarına ama yapılandırmayı belirledikleri şartlar altında yapmak istediklerini ifade eden noter kanalıyla gönderilmiş bir yazıyla yapacaklardır. Bahsedildiği gibi yüksek faiz oranları artık yok. KGF kredilerinin yapılandırma faiz oranları da bellidir. Bu oranların dışında herhangi bir oranla kgf yapılandırma kredisi kullandırılamamaktadır.

  22. Kgf kredisine 2 adet farklı bankalarda aynı şahsa kefilliğim mevcut. Kefil olduğum şahıs battı krediyi ödeyemiyor.
    1-X bankadaki kgf kredisinde şahsın eşinin de kefilliği mevcut ( öğretmen) benim de üzerime şirketim ve aracım var. Banka av. Tı bana haciz işlemi yaptığında tamamını benden talep edebilir mi? Sadece benden talep ederse ben eşine dava açabilirmiyim.
    2- Y bankasında ki kefilliğim 90 günü geçti. Henüz takip başlamadı. Banka yapılandırmaya yanaşmıyor ‘banka yapılandırma istemiyor’ cevabı almadan (yazılı) takibe gidebilir mi?

    • Furkan Bey,

      1- Bankanız istediği kişiden istediği tutarı alabilir. Bu durumda hanginizden tahsil etme kabiliyeti daha hızlı olacaksa onun üzerine gidecektir. Sizden tahsilat sağlanırsa siz geride kalan kefil veya kredi borçlusuna dava açabilirsiniz.
      2- Bankanızın size yapılandırma yazısını gönderme zorunluluğu yok. Bunun yerine noter kanalıyla yapılandırma yazısı gönderip, takip işlemlerine başlayabilir.

  23. bir kredinin ödenmesi için KGF aldım fakat KGF yide ödemede zorluk yaşadım. Şuan banka benimle birlikte daha önce birliktr kredi çektiğim kişiyide sorumlu tutuyor. Bu kişinin KGF de herhangi bir imzası dahi yok nasıl oluyor acaba

    • Şeyma Hanım,

      KGF kredisi kullanımlarında kefalet şartı vardır. Kullandığınız kredideki kefalet şartı kim ile sağlandı? Eğer maddi bir teminat vermemiş ve tüzel bir firma üzerinden (limited, anonim şirket) kredi almamışsanız diğer kişiyi bunun için sorumlu tutuyor olabilirler. Ticari kredilerdeki kefaletin türü müteselsil kefalettir. Bu tip kefaletlerde Bankanız toplam alacağını istediği kişiden alabilir, isteyebilir veya sorumlu tutabilir.

  24. kgf gecikmiş borcuma Cumhurbaşkanımızın son kararnamesi ile yeniden yapılandırma
    yapama teklifini gönderdi banka bize fakat bu yapılandırma yapılması durumunda işleyiş yenidenmi başlıyor ipotekler üzerine konmuş hacizler kalkıyormu kalkıyormu kalkmıyorsa yeniden yapılandırmanın bir anlamı olmadığı net değilmidir? Saygılarımla

    • Aydın Bey,

      Yeni kullanacağınız KGF kredisini mevcut teminatlarınız doğrultusunda kullanıyorsunuz. Aynı teminatlar, aynı şartlar altında kalmaya devam ediyor. Yapılandırma kredilerinin “teminatlanma” şartları olabilir. Mevcut teminatlardan kurtulma ihtimali yok denecek kadar azdır.

  25. Merhaba efendim,12 senedir inşaat yap sat yapıyordum,2017 yılında ziraatten beş yıllık 250 bin ₺ kgf kullandım bu kıredinin ortalama 33 taksidini ödedim işlerim iyiydi taki ortağım beni dolandırıp kaçana kadar,takriben iki milyon gibi paramı çalıp kaçtı bende şu an zor duruma düştüm ödeyememe durumuyla karşı karşıyayım,tabi bu arada çeklerimi ödeye bilmek için elimde nevar ne yok sattım köydeki yerlermi bile belki kurtarabilirim diye yok pahasına sattım ama malesef tıkanma aşamasına geldim,benim durumum ne olur sicilimi bozdurmadım ama sanırım bu aydan itibaren patlayacağım ,birincisi satmış olduğum yerlere geriye dönük bir zarar gelirmi ticari olarak satılan dairelerde var tahmini sonuç ne olur çeklerimin hepsini ödedim tek sıkıntım bankalar saygılar

    • Sinan Bey,

      Krediniz takibe gittikten sonra hukuki süreç başlayacaktır. Bu süreç içinde Bankanız kredi kullanım tarihinden sonra sahibi olduğunuz taşınır/taşınmaz malların el değiştirmelerini inceleyecektir. Eğer mal kaçırmak üzerine bir satış tespit ederse satışa itiraz davaları açabilir ve satışı kökten iptal ettirebilir. Anlattığınız hikayede ortağınızın problem yarattığını ifade etmişsiniz. İlgili Bankanın şube müdürü ile görüşüp, durumu bu şekilde anlatmanızı ve buna göre yeni bir ödeme planı veya yapılandırma gibi birçok alternatifi size sunmasını bekleyebilirsiniz.

  26. Merhaba,2017 yılında bir arkadaşımın kgf kredisine kefil oldum.Kefillik sözleşmesinde beyan edilen rakamın(150 bin)altında bir kredi çıktı(75 bin)ve düzenli ödeniyor.Ben devam eden yıllarda banka sisteminin beni otomatik olarak yeni bir krediye kefil olarak atayabilecegi hakkında bir bilgi aldıgım için tedbir amaçlı bankaya bu tarihten sonra kullanacagı hiç bir krediden sorumlu olmayacagımı beyan eden istifanameyi noter kanalıyla gönderdim.Ancak Vakıfbank cevaben kefillikten vazgeçme irademin olmadığını yine noter kanalıyla tebliğ etti.Bu kredi kapandıktan sonra yeni bir kredi için banka beni kefil tayin edebilir mi?Yardımınız için çok teşekkür ederim.

    • Elif Hanım,

      Arada yanlış anlaşılmanın veya ifade eksikliğinin olduğunu düşünüyorum. Sizler mevcut verdiğiniz kefaletten kredi riski bitinceye kadar azil olamazsınız. Bunu kredi borçlusu Bankası ile anlaşma sağlayıp yeni bir teminat önererek yaptırabilir ancak konumuz başka. Gönderdiğiniz yazı kredi kefaletinden vazgeçmek değil, yeni bir krediye kefil olmamakla ilgiliyse noter kanalıyla bu yazıyı göndermeniz yeterli olacaktır. Bu yazı sizi kredisine kefil olduğunuz kişinin başkaca borçlanması için kefil olmanızı engelleyecektir.

      Küçük bir ayrıntı olarak şunu da aktarayım. Kullandırım yapılan kredinin türü çok önemli. Özellikle taksitli kredi değil, bch niteliğinde Rotatif bir kredi kullanmışsanız kredi eki açık olduğu sürece bu tutarın tamamından (yeni kullandırım da olsa) kefil kabul edilirsiniz.

  27. Merhaba bu yeni devlet destekli krediyi alirsam 6 ay sonra da imkanım olmazda ödeyemezsem ne olur kısaca Anlatabilirmisiniz? Teşekkürler..

    • Ferhat Bey,

      Covid19 virüsünden sonra Bankacılık işleyişi ile ilgili temel bilgilerin birçoğunda değişiklikler var.
      Korona virüsüyle Bankacılıkla ilgili neler değişti yazımızı incelemenizi isterim.
      Ancak sorunuzun yanıtını kısaca şu şekilde özetleyebilirim :
      İlk ödemeniz 3 ay sonra başlıyor. 3 ay sonra ödemenizi yapmazsanız sizi yıl sonuna kadar takibe atmayacaktır Banka.
      Yılın sonundan sonra takip işlemlerine başlayıp, icra/haciz süreciyle devam edecektir.

      • Burak danşık

        Kgf yapılandırma en fazla kaç yıl olup şartları öğrenebilirmiyim benim yaklaşık 500 bin lira kgf borcum var ve yapılandırma olursa en fazla kaç aya bölerler cevap verirseniz sevinirim

        • 300 bin tl kgf borcum var kovid 19 sebebiyle erteleme gelmedi kgf kredilerine şimdi ben yapılandırma yapsam benim ödeyebileceğim şekilde vade uzar mı 2018 de kanun çıkmış 10 yıl yazıyorlar yapılandırma surelerine yazarmısınız en fazla kaç yıl yaparlar

          • Emre Bey,

            KGF kredileri de Covid19 nedeniyle ötelenecek.
            Hem Bankaların hem de KGF’nin alt yapısı hızla buna göre değişiyor.
            Bunu yapan Bankalar var. Bankanızla yeniden görüşmenizi, erteleme talep etmenizi öneririm.

        • Burak Bey,

          KGF yapılandırma kredilerinin toplam vadesi 96 ayı geçemez. Ancak bu 96 aya kadar uzatılabileceği anlamına gelmiyor. Pratikte şu basit yöntemi kullanarak çözümleyebilirsiniz. Kalan taksit sayınızın üzerine 36 ay ekleyin. Örneğin 60 ay vadeli kredi kullandınız. 10 taksit ödediniz. 50 taksidiniz kaldı. Yeni kullanacağınız KGF kredisi 50+36 = 86 ay vadeyi aşamaz.

  28. Kgf de bir akrabama kefil oldum çekttiği miktar 150 bin benden habersiz bunu artırabilirmi veya bitime yakın tekrar benden habersiz çekebilirmi? Banka beni başka borcuna sorumlu tutarmı

  29. Ben kgf destekli kredi kullanmak istiyorum tarım koperatiften ipotekli arazimi teminat gösterdim bir başkasına icralık oldu bu icram kgfden teminat almama engel olurmu banka kredi veriyor ama teminat istiyor ipotek istiyor verebileceğim ipotek yok ama gelirim yıılık yüksek görünüyor sizde koperatiften dolayı bi engel olurmu

    • Murat Bey,

      KGF’nin en önemli özelliği Bankaların kabul etmediği birçok teminatı kabul etmesi diyebiliriz. Örneğin herhangi bir bankaya ikinci, üçüncü derece ipoteği kabul ettirmek problem olabilirken KGF bunu teminat olarak kabul eder ve kendi kefaletini garantör olarak verebilir. Bunun için teminat olarak gösterebileceğiniz emtia veya taşınır/taşınmaz malları KGF teminatı altında vermeyi deneyebilirsiniz.

  30. merhabalar
    eşim 2016 yılında kgf kredisi çekti evimizi ipotek gösterdi ve bende kendisine kefil oldum.2018 yılında iflas etti ve ondan sonra hiç ödeme yapamadı.şu anda kendisi çalışmıyor ben çalışıyorum.size sorum şu olacak banka hala ev ile ilgili bir işlem yapmadı ben çalıştığım için bana sürekli tebligat geliyo ve banka haciz işlemi başlatmış benim maaşımla alakalı ve borç bu arada ikiye katladı.evimizi alırlarmı ve benim maaşıma haciz gelirmi bu borcu benim maaşımla ancak 900 ayda ödenir.bana bilgi verirseniz çok sevinirim.sağlıklı günler dilerim.

    • Aycan Bey,

      Bankanız istediği an yasal takip sürecine geçecek ve evin önce kıymet takdirini yaptırıp, ardından satışını isteyebilecektir. Pandemi sürecinden dolayı bu işlemi hukuken hızla işletemiyor olabilirler. Ancak hayat normalleştiğinde karşılaşacağınız tablo bu olacaktır.

  31. Mrblar üstadım öncelikle cvp için tsk daha öncede yazmıştım size güzel cvbiniz icn tsk ben ticaretle uğraşıyordum bir sürü kredi ve kredi kart borclarim var buna kgf dâhil toplam 500bin var zmanindaçok kredi çektim ödedim malum durumumiyi gitmedi yatıramadım icralar başladı anca asliye ticaret mahkemesinden dosya açılmış benimbildiğim sözleşmeden kaynaklı hapis yoktur sizce hapis alırmıyım tsk

  32. Selam cevabınız için şimdiden teşekkürler.Ben 2017 yılında % 85 KGF kefaleti ile 100.000 TL krediçeken bir esnafa kefil oldum. 15. taksitten itibaren ödemedi. Banka noter kanalı ile ihtarname gönderip borcun tamamını benden talep etti buna noter kanalı ile itiraz ettim daha sonra icra takibi başlattı bunada icra dairesi üzerinden itiraz ettim bu sırada KGF 88.000 TL olan asıl borç için 72.900 TL ödeme yaptı. Fakat banka benden kalan borç üzerinden değilde toplam borç üzerinden ödeme istiyor. Bu arada itirazın iptali davası açarak noterden yapılan kat ihtarına itiraz etmediğimi iddia ederek temerrüt tarihi olarak noter ihtar tarihinin kabul edilmesini istiyorlar fakat bilirkişi raporunda kat ihtarına itiraz ettiğim açıkça belirtilmektedir. Hukuki adilane ve hakkaniyet iyi niyet ilkelerini göz önünde bulundurursak borca KGF tarafından yapılan kısmi ödeme benim kefaletimi de kısmi olarak düşürmesi gerekmiyor mu? Banka toplam borcu hangi sebeple almak istiyor ve alabilir mi ? Mahkeme size göre nasıl bir kararla sonuçlanır ?

    • Yalçın Bey,

      KGF’nin yapmış olduğu ödeme sizin toplam kefaletinizin içinden hiçbir şey düşürmüyor maalesef. Banka ve KGF arasındaki süreçte KGF kendi payına düşen tazmin hakkını ödese dahi toplam borcun hukuki sürecini Bankaya takip ettirmek istiyor. Banka da KGF tazmini almamış gibi toplam borcun hukuki sürecini başlatıyor. Buradan sağlanan tahsilatlar KGF kefaleti oranı ölçüsünde bölünüyor. Örneğin 100 bin TL tahsilat sağlandı. %80 KGF teminatlı bir kredide 80 bin TL’si KGF’ye 20 bin TL’si Bankaya gidecek şekilde mahsup ediliyor.

  33. Merhaba, Eşimin babasının 2 ortaklı bir şirketi vardı. Şirkette 3 ayrı bankada KGF kredisi kullanılmış ve 2 ortakda krediye müteselsil kefil olarak imza atılmış. Eşimin babası vefat etti ve murisler tüm şirket haklarından vazgeçerek hisselerini diğer ortağa devrettiler. Diğer ortakta tüm KGF kredilerindeki kefaleti kaldırmak yada kefil değiştirmek istiyor. Ancak bankalar ölen kişinin kefaletini kaldırmıyor ve değiştirmiyor. KGF kredilerinde kredi kullanılmışsa kefil değişikliği olmaz diyorlar. Bu konuda bizi aydınlatmanızı rica ederiz.

    • Ahmet Bey,

      Sadece KGF kefaleti olan kredilerde değil; bankalara imzalanan her türlü kefalet sözleşmelerinde 10 yıl geçerlilik süresi vardır. Ortak kredi sözleşmesini imzalamışsa “ortaklıktan ayrılsa dahi” Bankasına ihtar çekmez ve feragat ettiğini söylemezse “o tarihten sonraki borçlar için” bile kefalet sözleşmesi geçerliliğini korur.

      Sizin özelinizde zaten geçmiş bir borca atıfta bulunduğu için kefalet sözleşmesi geçerlidir. Ölümden sonra miras gibi borç mirasçılarına kalır ve hukuki süreç işler.

  34. Merhaba, Vakıfbank’tan bireysel kredi çektim, 3 aydır da ödüyorum 2 aydır işsizim param da yok ödeyemiyorum. krediyi çekerken benden bir miktar kgf diye kesinti yaptı, yani kgf bana kredi masrafı alıp fona ekledi. şimdi ödemezsem banka ödemeyi kgf’den alabilir mi ? %85 gibi bir oranla kefil oldu.

    • Ahmet Bey,

      Bireysel bir krediyse KGF kefaleti alınmaz. Eğer kullandığınız kredi KGF kefaletiyle alınmışsa mutlaka ticari tarafta kullanım yapılmıştır. KGF sizin borcunuzu ödemez. Ödemesi üzerine kurgulandı ama bu süreç tamamen Banka – KGF arasında bir “kefalet – alacaklı” ilişkisidir. Siz borcunuzun tamamından sorumlusunuz. KGF sizin adınıza ödeme yapsa bile Banka borcun tahsilatıyla ilgili gerekli hukuki süreci işletecektir.

  35. Merhaba, 2017 yılında babam kgf den 250 bin tl kredi aldı. bunun 170 bin tlsini ödedi ama işler ters gidince 80 bin tl lik kısmı ödeyemedi. kgf yüzde 85 lik kısma kefil olmasına ragmen kalan 80 bin tl para faiziyle 133 bin tl olarak babama ve kefil olarak bana haciz geldi. bu durumda 133 bin tl yi ödememiz mi gerekir yoksa devletin odemesini bekleyecegiz yaklaşık 3 senedir hesaplarımda görünüyor ama bir işlem de yyapılmıyor

    • Halil Bey,

      KGF Bankaya kefildir. Banka ilgili tutarı KGF’den tazmin yoluna gittikten sonra KGF’nin alacağı olan kefalet tutarı için de hukuki sürecin takipçisi olacaktır. Aralarında yapılan protokolün sonucu bu.

  36. Ortağı olduğum şirket KGF kredisi kullandı ve ben de müteselsil kefil oldum. Aradan 2 yıl kadar geçtikten sonra ödeme güçlüğü yaşanınca kredi yapılandırması gerçekleşti ama ben yapılandırmaya imza atmadım. Kefaletim Borçlar Kanunu 133’e göre ortadan kalktı mı?

    • Hasan Bey,

      İki tip yapılandırma kredisi kullanılır. Eğer KGF kredinizi kapatmadan, yeniden yapılandırılmışsa kefaletiniz geçerli olacaktır. Attığınız sözleşmenin 10 yıl geçerliliği var. Bunun teyidini Bankanızdan almanızı tavsiye ederim.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Her türlü bankacılık, finans, kredi notu ve kredi bilgisi sorunuzu yönlendirebilirsiniz.[ Soru - Cevap ]
+